Mesleki Bilgiler /

Bilgisayarla çizim çalışmaları hakkında

Sektördeki yaygın kullanımı nedeniyle işbirliği yaptığımız İnşaat Mühendisliği, Mekanik Tesisat ve Elektrik Mühendisliği ile diğer disiplinlere ait gruplarla birlikte, Autocad yazılımının çeşitli versiyonlarını 1985’lerden itibaren kullandık. Başlangıçta, piyasada az sayıda kullanıcı olması ve pratik kullanım kurallarının fazlaca bilinmemesi ve eski versiyonların kısıtlı olanakları nedenleri ile, çizimlerde, kendi çizim şartnamelerimizi oluşturduk. Dosya isimleri, katman isimleri, kalem kalınlıkları, taramalar vb. özellikler zaman içinde gelişen Autocad versiyonları ile birlikte değişimlere uğradı. Bu nedenle, detay kütüphanesindeki detay çizimleri farklı özelliklere sahip oldu.

Kullanışlı bir proje oluşturulduğunda, sonraki safhalarda projenin bölümleri üzerinde çalışan gruplar, çalışmalarını kolaylıkla devam ettirebilirler. Cad çizimlerinin bilinçsizce yapılması halinde ise, başka kişilerin mevcut proje üzerinden çalışma yürütmesi zorlaşır, hatta olanaksız hale gelebilir.

Bu nedenle, proje ve pafta üretilirken, proje ismi ve numarası ile pafta numaraları verilmesi ve çizimlerde dikkat edilmesi gereken birkaç özelliğe yer vermek istiyorum:

  • PROJE KLASÖRLERİNİ ve PROJE GRUPLARINA ÖYLE İSİMLER VERİNİZ Kİ, BİLGİSAYARA VEYA DEPOLAMA DİSKLERİNE KOPYALADIĞINIZDA (ARŞİVLEDİĞİNİZDE) ALFABETİK OLARAK İSTEDİĞİNİZ SIRADA YERLEŞEBİLSİNLER!
  • FARKLI PROJE DİSİPLİNLERİNİN AYNI PROJENİN BÖLÜMLERİNİ ÜRETTİĞİNİ UNUTMAYIN. MİMARİ-STATİK-MEKANİK TESİSAT-ELEKTRİK TESİSATI-DEKORASYON PROJELERİ V.S. BİRBİRİ İLE UYUMLU OLSUN. HER SAFHADA ÜST ÜSTE ÇAKIŞTIRMA YAPILIP SUPERPOZE İŞLEMİNE OLANAK VERSİNLER. (KATMANLAR, İŞ DİSİPLİNLERİNE GÖRE SIRALANSIN, ÇİZİMLER KATMANLAR HALİNDE KAPATILIP AÇILABİLSİN, KATMAN ÖZELLİKLERİ DEĞİŞTİRİLDİĞİNDE, ÇİZİMİNİZDE DE DEĞİŞİKLİKLER UYGULANMIŞ OLSUN!)
  • DOĞRU OLUŞTURULMUŞ ÇİZİM İLE CAD ORTAMINDA METRAJ YAPILMASI KOLAYDIR.

 

Projeye İsim Verilmesi:

 

 

Katman (Layer) Kullanımı:

Çizilecek her obje, mutlaka bir katman/layer ismi ile isimlendirilmelidir. Katman isimleri, ait oldukları proje disiplinleri ile başlamalı, sonrasında imalatı/malzemeyi ifade edecek sayı/büyüklükte harf ve/veya rakamlardan oluşabilir.

M-DUV-1                            (Mimari Proje-Tuğla Duvar)

M-DUV-3                            (Mimari Proje-Gazbeton Duvar)

M-DUV-B1                         (Mimari Proje-Alçı Plaka Bölme Duvarı)

……..

Kalem Kalınlığı / Renk / Çizgi Tipi Kullanımı:

Katmanlarda, kesite giren – karşıdan veya üstten/alttan görünen – görünmeyen objeleri ifade eden çizgi tipleri kullanılır. Çizimlerin ölçeklerine göre istenilen çizgi kalınlıkları çizgi renklerine tanımlanmak suretiyle baskıda görünmesi istenen kalem kalınlıklarını ifade eden (—.ctb) dosyaları oluşturulur.

Çizgi tipleri ve kalınlıkları katmanda “bylayer” olarak tanımlanmış olması genellikle kolaylık sağlayan bir husustur. İlk anda, ekranda çizgileri oluştururken bir veya birkaç katmandan oluşan çizgilerle çalışmak ve ekrandaki görüntüleri renk tanımları ile birbirinden ayırmak, çizim operatörü için kolay ve hızlı bir çalışma sağlıyor olarak algılanabilir. Ancak, çizimler, genellikle bir defada biten ve arşive kaldırıldıktan sonra bir daha ihtiyaç duyulmayacak şeyler değildir.

Projeler:

  • İlk etüdler,
  • Fikir Projeleri ,
  • Ön Proje,
  • Uygulama Projeleri,
  • Detaylar,
  • İç Mimarlık ve Dekorasyon çalışmaları,
  • Çevre Düzenleme,

Vb. aşamaları olan,

  • Mimari Proje,
  • Strüktür Mühendisliği (Statik Proje),
  • Mekanik Tesisat Projeleri,
  • Elektrik Tesisatı Projeleri,

Vd.

Farklı disiplinlerin aynı mekanda veya farklı mekanlarda aynı proje üzerinde koordineli bir çalışma yapmaları gerekir. Ortak çalışmalar, Ön Proje safhasından itibaren başlar ve inşaatın tamamlanıp As Built / Yapıldı projelerinin tamamlandığı ana kadar devam eder. Proje çalışmaları esnasında, çeşitli safhalarda ekranda Mimari-Statik-Mekanik-Elektrik Projelerinin üst üste yerleştirilmesi ile çakıştırma / karşılaştırma / superpoze çalışmaları yapılır. Superpoze çalışmalarında, mimari proje-statik projenin birbirine uyumluluğu kontrol edilerek, kiriş ve kolon ölçülerinin mimari projede ifade edilenden daha farklı olması halinde, projeler güncellenir.  Tesisat şaftları, taşıyıcı sistemde bırakılması gereken tesisat kanal ve borularının geçeceği boşluklar, asma tavan yükseklikleri ve menfezlerin yerleri, ince yapı modüllerine uyup uymadığı kontrol edilir, varsa aksaklıklar düzeltilir.

Bu çalışmaların kolaylıkla yürütülmesi ve gözden kaçan hususlar olmaması için, karşılaştırma yapılırken gerekmeyen yazı ve çizgiler, katmanları kapatılmak suretiyle sadeleştirme yapılır, görülmesi ve tedbir alınması gereken hususların ön plana çıkması sağlanır.

Eğer, proje safhaları konunun gerektirdiği hassasiyette çalışılmamış ise, bu işlemler oldukça zorlaşır, hatta yapılması mümkün olmayabilir.