Merhaba!

Sevgili Dostlar!

Lisans Bölümünden mezuniyetten sonra meslekte tam 40 yıl geçmiş. Dile kolay. Mimarlık eğitimi esnasındaki çalışmalarımı da katarsak daha da fazla.

Mimarlık öğrenimine 1973-1978 yılları arasında, İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Yüksek Okulu’nun Akşam bölümünde devam ederken çalıştığım TC Bayındırlık Bakanlığı Büyük Yapılar Projeleri İstanbul Bölge Müdürlüğü tarafından yönetilen iki projeden biri Taksim Atatürk Kültür Merkezi İnşaatı, diğeri de Yeşilköy Havalimanı Dış Hatlar Yeni Terminal Binası İnşaatı idi. AKM, emekliye ayrıldı, şu sıralarda yıkımını bekliyor. O zamanın yenisi Dış Hatlar Terminal Binası ise, ülkemizde, siyasi-ekonomik nedenlerle yapım sistemi “Yap-İşlet-Devret”e dönüşmüş, dört ünite halindeki aşamalarla yapılacak kapasite artırımını öngören mevcut Master Plan’dan vazgeçilmiş ve tek üniteli/aşamalı yeni bina yapıldıktan sonra İç Hatlar kullanımına devredilmişti. Şimdilerde, tamamen devre dışı kalarak fonksiyonlarını yeni havalimanına devretmek üzere.

Anlayacağınız, meslek hayatımın ilk yıllarında biri yakından inceleme yapma fırsatı bulduğum, diğeri ise oldukça emek verdiğim iki güzide yapı emekliye ayrılmış durumda. Her şeyin üzerinde, ülkemin bu çok özel ve güzide kurumunda, çok değerli hocalarım Doç.Dr.Hayati Tabanlıoğlu ve Prof. Ünal Demirarslan ile birlikte kıymetli ağabeylerim, ablalarım, meslek hayatıma ve tüm yaşamıma çok değer katan bir ekip ile çalışmanın zevki ve coşkusunu yaşatmıştı bu dönem.

Bundan sonraki hayatımın on yılı, 1980-82 arasında İTÜ Mimarlık Fakültesi’nde Yapım Teknolojileri alanında yaptığım yüksek lisans çalışmalarından sonra, 80’li yıllar Arap ülkelerine proje yapmakla, bir bölümü de inşaat çalışmaları ile geçti.

80’li yılların sonuna doğru, o zamana kadar el çizimi ile hazırladığımız projelere, çağın gereğine uyarak, bilgisayar yardımı ile devam ettik.
90’lı yıllarda ve 2000’in ilk 10 yılında hayatımızda, Sovyetler’in dağılması ile birlikte Rusya ve Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinde, Türk müteahhitlerine açılan yeni iş alanlarında proje ve inşaat faaliyetleri vardı.

Uluslararası yatırım organizasyonlarına ait inşaatlar, dünyanın ciddi “Proje Yönetimi” kuruluşlarınca kontrol edilen, şartnamelerden ödün vermeksizin yapılan projeler.. Detaylar.. detaylar..

Yaklaşık 30 yıldan beri kullanmakta olduğum CAD (Bilgisayar Yardımı ile Çizim) kütüphanemde birikmiş olan detay çizimlerini mimarlık öğrencileri ve genç meslektaşlarımın inceleme ve kullanımına açmak istedim. Yapı dersleri ve Mimari Projeler ile meslek hayatlarında kullanabilecekleri detayların kararsız kaldıkları noktalarda önlerini açabileceğini düşünüyorum.

Ancak, arşivde duran çizimin web ortamına alınması da kolay bir iş değil. Olduğu yerde duran çizimlerin, yayımlanırken üzerinde çalışmalar yapmak gerekiyor. Gereksiz olanların ayıklanması, Türkçe olan çizimler, İngilizce olanlar, Türkçe-İngilizce olanlar, Rusça detaylar, vs. İngilizce eğitim de olduğundan, İngilizce yazılara dokunmamaya karar verdim, ancak Rusça yazılardan arındırmaya başladım. Proje isimlerinin görünmesi sakınca yaratabilir, firma isimlerinin ayıklanması gerekiyor, vs..

Şimdilik, “.jpg” uzantılı resimler olacak, eğer becerebilirsem, ileride “cad” versiyonlarını da koymayı düşünüyorum.