Mekan Hotel Iveria Radisson SAS. Yer Gürcistan Tiflis. Güzü bahara bağlayan bir serüven. Otelin açılışı gerçekleştirilmiş ve şantiye ofisinde görevli mimar arkadaşım Sibel, dün bitiş fotoğraflarını gönderdi ve ben de buradan paylaşmak istedim. Oldukça sancılı bir projelendirme sürecinin ardından gerçekten çok güzel bir iş çıkmış. Yapımda emeği geçen herkesin ellerine sağlık. Tabii ilk anda,en son şantiye sürecinde görmüş olduğum mekanların bu hale gelmeleri beni çok mutlu etse de resimlere baktıkça ah şurasının şöyle olması gerekiyordu ah bu detay böyle olmalıydı demedim değil. Ki bu proje, Alman mimari tasarım firması Graft Lab’in tasarladığı ve ciddiyetle takip ettiği, ayrıca DS Development Solutions firmasının sıkı kontrolörlüğünde süregelmiş ve baştan sona yerinde takip edilmiş ve Türkiye’nin önde gelen inşaat firmalarından biri olan Üçgen İnşaat’ın taşeronluğunu üstlendiği bir proje olmasına rağmen bu böyle. Bu sonuçtan anladığım ya biz Türkler işin içine girince bazı şeylerin dönüşebildiği (kabul edin öz eleştiri yapmak zorundayız…) ya da mimarlıkta uygulama aşamasına gelindiğinde herşeyin kağıtta durduğu gibi durmadığı…Bunun ayrımına henüz tam anlamıyla varamadım. Ama kesinlikle ortaya çıkan sorunların tek bir sorumlusu olmadığı gibi ortaya çıkan bu başarılı tablonun da tek bir sorumlusu yok elbette. Mimari süreçler tam anlamıyla bir takım işi. Ayrıca süreçte etkili olan koşullar-para gibi, zaman sınırları gibi, beklenmedik savaşlar gibi, doğanın bazı cilveleri gibi, ekipteki çatlamalar yeniden toparlanmalar-gibi gibi çoğaltılabilecek birçok nedenden dolayı sonuç ürünler muhakkak ki dönüşüyorlar.
Ben Zafer Bekaroğlu mimarlık ofisinde tasarım ve projelendirme ekibine katıldığımda, bu projenin Kat1-Genel mekanlar ve Kat18-19 Spa mekanlarının projelendirme aşamasına dahil olabildim. Başlangıçta adapte olmakta ciddi anlamda zorlandığım bu projede, daha sonra benim için de son derece önemli ve mesleki gelişimime katkıda bulunacak bir yığın detayı ve projelendirme yöntemini hızla ve işin erbabı ellerden edinmiş olarak projeyi teslim ettim. Mesleki İngilizce jargonumun gelişmesinin haricinde çizim tekniği anlamında da birçok-benim için ve aslında bir çoğumuz için-yeni olan yöntemlerle çalıştım. Autocad de Layout u sadece çıktı almak için pafta düzeni amaçlı kullanırken, aslında birebir layoutta doğru layerleri oluşturarak nasıl zamandan ve enerjiden tasarruflu çalışılabileceğini öğrendim. Projelendirmede layout kullanımı ile ilgili kısa süre içinde, ayrıca bir blog oluşturacağım.
Projelendirme yaklaşımımız, çalışma alanımız olan tüm bir kat planını öncelikle “zone”lara ayırmak oldu.Bu bölgeleri ele aldığımızda örneğin Fillini restoran veya tuvaletler, teslim paftalarımız öncelikle mekandaki sabit mobilyaların kodları,temel malzeme tanımları,hareketli mobilyaların ad veya kodlarının bulunduğu bir “key plan”paftası,ana uygulama paftası olan ve zemin döşeme kaplamaları,duvar güçlendirmeleri,tesisat aksları ve ölçülerinin yani ana imalatın yapılacağı bir “application plan”paftası, zemin döşemesinin adı, türü ve kodlarının yer aldığı ve nereden başlanıp hangi sistemde döşeneceğini açıkça tüm detayları ile belirten bir “floor cladding plan” paftası,aydınlatma,havalandırma kanalları,yangın sistemleri ve sarkıt elemanlar gibi tavanda yer alacak tüm elemanların bulunduğu bir “reflected ceiling plan”paftası oluşturmaktı. Ayrıca çizim dosyasında ayrıca kapalı katmanlar olarak tüm bu mimari elemanlarla tavanın içinde veya zeminin altında yer alan inşai öğeleri de blok halinde yerleştirdik yani süperpoze oluşturduk ve istenildiğinde katmanlar açılarak incelenebildi. Tabii örneğin reflected ceiling plan paftasında yine havalandırma veya yangın kanallarının dolaşım akslarını kesikli çizgilerle belirttik. Ayrıca tabii ki uygulamanın özelleştiği tüm gerekli yerlerden kesitler alarak “section” paftalarımızı da hazırladık. Bunlara ilaveten özel ve önemli noktalardan ve/veya uygulama standardını anlatmak için genel imalat yaklaşımını anlatmak adına bir çok nokta detayı işaretledik ve bunları 1/1, 1/5 ölçekte tüm detayları ile hazırladık. Ayrıca tüm bir kat planına dair şantiye ekibine yardım amaçlı kılavuzluk etmesi için genel şematik bitiş takvimi olan bir takım “finishing schedule” paftaları oluşturduk.Bunlar da sırasıyla “floor cladding key plan”, “skirting key plan” , reflected ceiling key plan”, “floor construction key plan” gibi paftalardı ki bunlar çoğaltılabilir mesela tüm restoran katında ihtiyaç duyulduğunda tüm hareketli mobilyaların konumlarına göre kodlarını gösteren bir şema anahtar plan da hazırladık.
Proje, tasarımı dolayısıyla eğri duvar yüzeylerini, yer ve duvarlar arası akışkan geçişleri barındırdığı ve malzemeler arası çok zengin ve çeşitli geçişler olduğu için aslında fotoğraflarda çok yalın ve çok da kolaymış gibi dursa da detaylar açısından gerçekten öngörüleri yüksek bir detaylandırma yaklaşımı geliştirmemizi gerektiriyordu. Tüm izdüşümleri oluşturmak ve doğru hatları gerektiğinde ek paftalarla anlatmaya çalışmak açısından çok farklı ve geliştirici bir projelendirme süreciydi.
Bu proje paftalarını, pdf dosyaları halinde tasarımcı firmaya göndererek “submittal return form”lar bekledik ve gerektiğinde belirtilen düzeltmeleri yaparak ve tasarımcı firma ile yapılan,taşeron ve kontrolör firmanın da katıldığı düzenli toplantılarda sonuç paftalarımızı oluşturarak tüm onayları alındıktan sonra uygulamaya ilettik.
Kendi adıma, stresli de geçse şu ana kadar ekibinde yer almış olduğum en yetkin mimari ortamda gerçekleşmiş olan bu projeyi referanslarım arasına eklemiş olmaktan dolayı çok memnunum. Umarım böyle büyük ölçekli ve titizlikle çalışılan yeni projelerde de çalışma fırsatı bulabilirim.
Hotel Iveria Radisson SAS /ZBM
Otel Projeleri, Projeler | 06 8th, 2009|
Hotel Iveria,Alman Graft Desing ekibinin bir tasarımı olup,34.200m² inşaat alanına sahip,taşeronluğunu üstlenen Üçgen İnşaat ve ona bağlı projelendirme alt taşeronu olan Mimar Zafer Bekaroğlu tarafından shopdrawinglerinin hazırlanması sürecinde bu tasarım ekibinde, birinci kat restoran ve hazırlık mahalleri, backoffice”ler, spa katı ve teras bar-restoran bölgelerinin genel ve nokta detay projelerinin hazırlanmasında görev aldım. Gürcistan Tiflis’te bulunan şantiyede ve İstanbul’da, Graft Design ekibi ile hazırlanan projeler üzerine yapılan proje toplantılarına katılarak, uygulama çizimlerinin hazırlanmasında çalıştım.